Berta Lende Røed (46) er i dag lykkelig gift med Thomas og mor til 4. I tillegg rommer familien Bertas tidligere ektemann (og far til to av hennes barn) Soliman og hans samboer med tre egne barn.

Berta og Soliman gikk fra hverandre i 2007, etter 6 års ekteskap og to barn.

– Han er den beste eksmannen jeg kunne ønsket meg, smiler Berta da vi har en liten prat om hvordan hun og eksmannen har klart å ta vare på guttene, vennskapet og familien etter samlivsbruddet.

Det viktigste for Berta og Soliman har alltid vært, guttene de har sammen. De snakket tidlig i forbindelse med bruddet, om å vise hverandre respekt og raushet. De har begge vært nødt til å svelge en del kameler, og sorgen over bruddet har vært tung for dem begge. – Det er ikke enkelt å være overveldet av sorg, tap, skuffelse og fortvilelse og samtidig vise raushet, godhet og generøsitet for hverandre. Spesielt når du egentlig har mest lyst å krølle deg sammen i fosterstilling og la verden seile sin egen sjø. Men vi har heldigvis alltid vært flinke til å ha fokus på barna, kommenterer Berta. De er jo hovedgrunnen til at vi ønsker hverandre alt godt – da vi to er de viktigste i deres liv!

–  Å få til en god kommunikasjon tidlig var helt avgjørende for den gode relasjonen vi har nå, sier Berta. Vi var nok heldige med utgangspunktet, at vi begge er rolige og litt konfliktsky personer. Men det at vi tidlig bestemte oss for å ha fokus på barna, mer enn oss selv, har nok vært avgjørende for at det har gått så bra som det har. Noe av det første vi bestemte oss for var å være sammen til stede på barnenes fritidsaktiviteter. På fotballkamper stilte vi begge opp, og vi heiet sammen. Det gjorde at guttene våre så oss der i tillegg til at det ga oss positivt påfyll sammen. Noe jeg opplever som viktig i det foreldreparet vi fortsatt er.

Da jeg etablerte meg på nytt, og fikk to barn til, så var det helt naturlig at vi alle stilte opp sammen på kamper og heiet guttene vi har sammen fram.

Berta er gründer av FuelBox. Hun har jobbet med utvikling av mennesker og organisasjoner i en årrekke, og gjennom utviklingen av FuelBox har hun opplevd menneskemøter som har gitt innsikt og satt spor. Hun og Thomas jobber sammen i selskapet hvor de utvikler samtalebokser for å styrke alt fra kjærligheten i et parforhold, læringsmiljøet i klasserommet, til relasjoner og prestasjoner på arbeidsplassen Spørsmålene skal pirre nysgjerrighet og vekke til live den gode samtalen. De har blant annet utviklet en FuelBox for familier.
– Den anbefaler jeg også til familier som opplever samlivsbrudd, og som ønsker hjelp til å fortsatt fungere som familie, selv om mor og far ikke lenger bor sammen, oppfordrer hun. For å opprettholde kommunikasjonen og skape åpenhet rundt den situasjonen barn og voksne står i sammen.

Hva er ditt beste råd til par som står midt oppi en skilsmisse?

– Vil du ha rett, eller vil du ha det godt? Vis raushet, vær god, ta vare på hverandre. Prøv å husk hvem det var du ble glad i. Involver hverandre i større avgjørelser og benytt enhver anledning til å fylle på den positive relasjonsryggsekken vi bærer sammen. Prøv å forstå den andres situasjon og smerte, still spørsmål og lytt til svarene, svarer Berta med et smil.
Når Soliman stikker innom med påskeegg til mine to yngste barn før han drar på ferie med gutta våre, da vet du at du har en far til ungene dine som bryr seg om moren deres.