Endringene som følger med separasjon og skilsmisse kan være overveldende. Men nå, mer enn noen gang, er det viktig å ta vare på deg selv. Ta kontakt med nettverket ditt, og vend deg til familie og venner for hjelp og trøst.

Samlivsbrudd kan utløse alle slags smertefulle og urolige følelser. I tillegg til å sørge over tapet av forholdet ditt, kan du føle deg forvirret, isolert og redd for fremtiden. Ved å lære å håndtere smerten ved en separasjon eller skilsmisse på sunne måter, vil du være bedre i stand til å holde deg i ro og hjelpe både deg og eventuelt barna dine til å føle seg mer komfortable.

Prioriter fysisk aktivitet og spis sunt.

Ta vare på kroppen din. Du trenger den for å håndtere det som kommer. Trening lindrer stress og frustrasjon som er vanlig med skilsmisse. Og selv om det å lage mat hjemme (eller lære å lage mat til en) innebærer mer krefter enn take-away mat, så vil sunn mat få deg til å føle deg bedre, både innvendig og utvendig – så hopp over søppel- og bekvemmelighetsmaten.

Se venner ofte.

Det kan være fristende å skjule seg og unngå å se venner og familie som uunngåelig vil spørre om skilsmissen – men realiteten er at støtte ansikt til ansikt er avgjørende for å lindre stresset ved et samlivsbrudd, og få deg gjennom denne vanskelige tiden . Hvis du ikke vil snakke om samlivsbruddet ditt, ber du bare vennene om å unngå emnet; de vil forstå.

Skriv dagbok.

Å skrive ned følelsene, tankene og humøret kan hjelpe deg med å frigjøre spenning, tristhet og sinne. Når tiden går, kan du se tilbake på hvor langt du har kommet.

Søk støtte.

Skilsmisse er komplisert og stressende – og kan være ødeleggende uten støtte. Lene deg på venner. Snakk ansikt til ansikt med venner, eller en terapaut om vanskelige følelser du føler – for eksempel bitterhet, sinne og frustrasjon. Hvis du har forsømt din omgangskrets mens du er gift eller samboer og ikke føler at du har noen å betro deg til, er det aldri for sent å bygge nye vennskap.

Uansett hva du gjør, ikke bruk barnet ditt til å snakke ut som du ville gjort med en venn.

Fortsett å le.

Forsøk å ta humor og lek inn i livet ditt så mye du kan; det kan avlaste stress og gi deg en pause fra tristhet og sinne.

Se en terapeut.

Hvis du føler intenst sinne, frykt, sorg, skam eller skyld, kan du oppsøke en profesjonell som hjelper deg å arbeide gjennom disse følelsene.

VIVON kan hjelpe deg med å finne en terapeut med erfaring og kunnskap på det du går igjennom.