For barn kan separasjon og skilsmisse være en spesielt trist, stressende og forvirrende tid. Men det er måter å hjelpe barna dine til å håndtere omveltningen av et samlivsbrudd.

Fokuser på barna

En separasjon eller skilsmisse er en svært belastende og emosjonell opplevelse for alle involverte. Men barn føler ofte at hele deres verden er snudd på hodet. I alle aldre kan det være traumatisk å være vitne til oppløsningen av foreldrenes ekteskap og familiens sammenbrudd. Barn kan føle seg sjokkerte, usikre eller sinte. Skilsmisse er aldri en sømløs prosess. Alle vil oppleve større eller mindre grad av sorg og motgang. Men du kan redusere barns smerter dramatisk ved å gjøre deres trivsel til din topp prioritet.

Vær tålmodig

Din tålmodighet, forsikring og lyttende øre kan minimere spenningen når barna dine lærer å håndtere ukjente omstendigheter. Ved å tilby rutiner barna kan stole på, minner du dem om at de kan stole på deg for stabilitet, struktur og omsorg. Og ved å opprettholde et arbeidsforhold med eksen din, kan du hjelpe barna dine med å unngå stress og uro som følger med å se på foreldre i konflikt. Med din støtte kan barna dine ikke bare lykkes med å navigere i denne urovekkende tiden, men til og med komme ut av den. Slik at de føler seg elsket, selvsikker og sterk – og til og med med et tettere bånd til begge foreldrene.

Hva barnet ditt vil ha fra foreldrene under en skilsmisse

  • Jeg trenger at dere begge skal være involvert i livet mitt. Ring meg, e-post, tekst og still meg mange spørsmål. Når du ikke blir involvert, føler jeg at jeg ikke er viktig, og at du ikke virkelig elsker meg.
  • Prøv å bli enige om forhold knyttet til meg. Når dere krangler om meg, tror jeg at jeg gjorde noe galt, og jeg føler meg skyldig.
  • Jeg vil være glad i dere begge, og nyte tiden jeg bruker med hver enkelt av dere. Støtt meg og tiden jeg bruker sammen med hver enkelt av dere. Hvis du oppfører deg sjalu eller opprørt, føler jeg at jeg må velge mellom dere, og være mer glad i den ene forelderen enn den andre.
  • Kommuniser direkte med hverandre slik at jeg ikke trenger å sende meldinger frem og tilbake mellom dere.
  • Snakk fint om min andre forelder, eller ikke si noe i det hele tatt. Når du sier negative ting om den andre forelderen min, føler jeg at du forventer at jeg tar din side.
  • Husk at jeg vil ha dere begge i livet mitt. Jeg stoler på at dere skal oppdra meg, lære meg hva som er viktig, og hjelpe meg når jeg har problemer.

Kilde: University of Missouri

Hvordan fortelle barna om skilsmissen

Gjør samtalen litt enklere både for deg selv og barna dine ved å forberede det du skal si før du setter deg ned for å snakke. Hvis du kan forutse tøffe spørsmål, håndtere dine egne bekymringer i forkant, og planlegge nøye hva du skal fortelle dem, vil du være bedre rustet til å hjelpe barna dine med å håndtere nyhetene.

Hva jeg skal si og hvordan jeg skal si det

Dette er vanskelig, men vis empati og forståelse for barnet sin situasjon. Dette handler ikke om deg, men om barna. Gi barna en ærlig – men barnevennlig – forklaring.

Fortell sannheten. Barna dine har rett til å vite hvorfor dere skal skilles, men lange forklaringer kan bare forvirre dem. Velg noe enkelt og ærlig, som «Vi trives ikke sammen lenger.» Husk og å si at selv om foreldrene skilles, så slutter dere ikke å elske barna deres. Barna vil alltid være de viktigste i foreldrenes liv.

Si «jeg er glad i deg» Hvor enkelt det enn kan høres ut, er det viktig å la barna få vite at kjærligheten din til dem ikke har endret seg. Fortell dem at du fremdeles vil ta vare på dem på alle måter, fra å fikse frokosten til å hjelpe dem med lekser.

Adresseendringer. Unngå barnas spørsmål om endringer i deres liv ved å erkjenne at noen ting vil være annerledes, og andre ting vil ikke gjøre det. La dem få vite at du sammen kan håndtere det meste.

Unngå å skylde på den andre forelderen Det er viktig å være ærlig med barna, men uten å være kritisk til ektefellen din. Dette kan være spesielt vanskelig når det har vært sårende hendelser, for eksempel utroskap, men med litt diplomati kan du unngå å spille på skyld.

Planlegg samtalene. Planlegg å snakke med barna dine før det oppstår endringer i boformene. Og snakk med barnene sammen, hvis mulig.

Vis tilbakeholdenhet. Vis respekt for hverandre når dere oppgir årsakene til separasjonen.

Hvor mye informasjon skal jeg gi barnet mitt om skilsmissen?

Spesielt i begynnelsen av separasjonen, må dere velge hvor mye dere skal fortelle barna. Tenk nøye gjennom hvordan informasjonen vil påvirke dem.

  • Vær aldersbevisst. Generelt trenger yngre barn mindre detaljer og vil gjøre det bedre med en enkel forklaring, mens eldre barn kan trenge mer informasjon.
  • Del logistisk informasjon. Fortell barna om endringer i boform, skole eller aktiviteter, men ikke overvelde dem med detaljene.
  • Hold dere til sannheten. Uansett hvor mye eller hvor lite dere bestemmer dere for å fortelle barna, husk at informasjonen skal være sannferdig fremfor alt annet.

Hjelp barnet ditt med å sørge over skilsmissen

For barn kan skilsmisse føles som et intenst tap – tapet av en forelder, tapet av familieenheten eller ganske enkelt tapet av livet de kjente. Du kan hjelpe barna med å sørge over tapet og tilpasse seg nye forhold ved å hjelpe dem med å uttrykke følelser.

Lytt. Oppfordre barnet ditt til å dele følelsene sine og virkelig høre på dem. De kan føle tristhet, tap eller frustrasjon over ting du kanskje ikke har forventet.

Hjelp dem å finne ord for følelsene sine. Det er normalt at barn har vanskeligheter med å uttrykke sine følelser. Du kan hjelpe dem ved å legge merke til humøret og oppfordre dem til å snakke.

La dem være ærlige. Barn kan være motvillige til å dele sine sanne følelser i frykt for å såre deg. La dem få vite at det de sier er greit. De kan skylde på deg for skilsmissen, men hvis de ikke kan dele sine ærlige følelser, vil det være vanskeligere å jobbe gjennom dem.

Bruk tid på å snakke om skilsmissen. Når barn blir eldre og eldre, har de ofte nye spørsmål, følelser eller bekymringer for hva som skjedde, så det kan være lurt å gå over de samme bakken igjen og igjen.

Erkjenn følelsene deres. Du kan ikke være i stand til å fikse problemene deres eller endre tristhet til lykke, men det er viktig at du erkjenne følelsene deres i stedet for å avvise dem. Du kan også bygge tillit ved å vise at du forstår.

La barna få vite at de ikke har skyld Mange barn tror at de hadde noe med skilsmissen å gjøre, og husker tider de kranglet med foreldrene, fikk dårlige karakterer eller fikk problemer. For å hjelpe barna med å gi slipp på denne misforståelsen:

  • Gjenta hvorfor du bestemte deg for å få skilsmisse. Noen ganger kan det å høre den virkelige årsaken hjelpe.
  • Vær tålmodig.Barn ser ut til å «få det til» en dag og føler seg usikre den neste. Møt barnets forvirring eller misforståelser med tålmodighet.
  • Så ofte du trenger å minne barna dine om at begge foreldrene vil fortsette å elske dem, og at de ikke er ansvarlige for skilsmissen.

Gi trygghet og kjærlighet

Barn har en bemerkelsesverdig evne til å hele når de får den støtten og kjærligheten de trenger. Dine ord, handlinger og evne til å være forutsigbar er alle viktige verktøy for å forsikre barna dine om uforanderlig kjærlighet.

Begge foreldrene vil være der. Gi barna beskjed om at selv om de fysiske forholdene i familiens enhet vil endre seg, kan de fortsette å ha sunne, kjærlige forhold til begge foreldrene sine.

Det blir greit. Fortell barna at ting ikke alltid vil være lett, men at det vil bli bedre. Å vite at det vil bli bedre, kan gi et incentiv for barna dine til å gi endringene en sjanse.

Nærhet. Fysisk nærhet – i form av klemmer, klapp på skulderen eller enkel nærhet – er en god måte å berolige barnet ditt med din kjærlighet.

Vær ærlig. Når barna gir utrykk for uro eller bekymring, må du svare sannferdig. Hvis du ikke vet svaret, kan du si forsiktig at du ikke er sikker akkurat nå, men at du vil finne ut at det og at det vil bli bra.

Gi stabilitet gjennom skilsmissen

Selv om det er bra for barna å lære å være fleksible, kan det være veldig vanskelig å tilpasse seg mange nye omstendigheter samtidig. Hjelp barna dine med å tilpasse seg endringer ved å gi så mye stabilitet og struktur som mulig i hverdagen.

Husk at etablering av struktur og kontinuitet ikke betyr at du trenger strenge tidsplaner eller at foreldrenes rutiner må være nøyaktig de samme. Men å lage noen faste rutiner på hver husstand og kommunisere konsekvent til barna dine hva de kan forvente, vil gi barna en følelse av ro og stabilitet.

Rutiner gir trygghet Barn føler seg tryggere og sikrere når de vet hva de kan forvente videre. Når barna vet at selv når de bytter hjem, blir middagstid fulgt av lekser og deretter et bad, for eksempel, kan det berolige et lite barnesinn.

Å opprettholde rutiner betyr også å fortsette å følge regler, belønninger og disiplin med barna. Motstå fristelsen til å skjemme bort barna under en skilsmisse ved å ikke håndheve grenser eller la dem bryte regler.